Плов з грибами
160 г сушених грибів
200 г рису
200 г цибулі ріпчастої
120 г олії
100 г моркви, 60 г томату-пюре, сіль – за смаком. Промиті гриби замочують на 3 год., потім варять у тій самій воді до готовності. Цибулю дрібно нарізають, моркву hs;enm cnhe;rj., все обсмажують на олії. Відварені гриби нарізають грубою соломкою, обсмажують на олії. Додають пасеровані цибулю та моркву, томат-пюре невелику кількість процідженого грибного бульйону, кладуть перебраний промитий рис, солять і тушкують під кришкою до готовності. Подають на стіл гарячим.
Рулет картопляний з грибами
4 кг картоплі, 8 яєць
12 ст. ложок борошна, 12 ст. ложок сухарів молотих
120 г смальцю, 8 ст. ложок сметани;
для фаршу: 160 г сушених грибів, 120 г цибулі ріпчастої, 1 сире яйце, зелень петрушки, спеції: сіль, перець чорний мелений – за смаком Обчищену картоплю відварюють і перетирають крізь сито, додають сирі яйця (7 шт.), борошно і добре вимішують. Потім його кладуть на мокру марлю (рушник) шаром завтовшки 2-3 см, краї підрівнюють. На середину викладають фарш. За допомогою марлі або рушника формують рулет і перекладають на змащений жиром лист швом вниз, змащують збитим яйцем, посипають сухарями і смажать у духовці до готовності.
Для приготування фаршу: відварені (свіжі або сушені) гриби дрібно січуть і смажать, додаючи цибулю та зелень петрушки, солять, перчать і додають сире яйце, добре все перемішують.
Подають гарячим, нарізаючи на скибки. Поливають сметаною, окремо подають кисле молоко чи кефір.
Голубці з грибами пісні
1 білокачанна капуста середніх розмірів
1 склянка сушених грибів
100-200 г шампіньйонів
1, 5 склянки рису
1 цибулина
олія, сіль, перець чорний
З капусти вирізати качан, промити і помістити в окріп на 5-10 хвилин. Потім голівку розібрати на окремі листки, зрізати з них товсті прожилки, якщо треба, легенько відбити ручкою ножа або дерев’яною товкачкою. Відварити сухі гриби до м’якості, зцідити, грибний бульйон відкласти вбік. Шампіньйони потушкувати на олії, і разом з сухими грибами та цибулиною пропустити через м’ясорубку. Рис промити, залишити на 15-20 хвилин у теплій воді, потім процідити і додати у фарш, приправити сіллю та перцем і добре перемішати. На підготовлені листочки капусти покласти фарш і загорнути у вигляді рулетів чи конвертиків. На дно казана або товстостінної каструлі помістити кілька капустяних листочків, на них тісно укласти голубці, залити все гарячим грибним бульйоном, накрити кришкою і на дуже повільному вогні тушкувати до готовності.
http://www.kolyba.org.ua/