Вечір напередодні Різдва - Святий вечір

Вечір напередодні Різдва має назви Святвечір, Багата кутя, Вілія. Щойно на небосхилі з'являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, який звуть багатим, бо на ньому має бути дванадцять різноманітних пісних страв. Звідси й назва "Багата кутя" чи "Багатий Святвечір". У нас на Воловеччині цей вечір називають Святим вечором.

Різдво Христове — час духовного очищення, злагоди й любові. Ми наводимо лад не лише у своєму домі, але й у своїх душах — прощаємо своїх ворогів. I коли у наших серцях запанують мир та спокій, берімося до приготування традиційних 12 страв — на честь 12 апостолів.
Це такі страви:

1. поливка кминкова або грибова;

2. гриби-у томатному соусі (грибна ікра);

3. вареники з грибами і картоплею, або капустою, повидлом;

4. капуста квашена тушена;

5. картопля з під мундирів заправлена олією і цибулею;

6. голубці з грибами;

7. буряк з хріном;

8. вінегрет;

9. пиріжка з капустою, грибами, повидлом ;

10. риба смажена;

11. риба маринована;

12. узвар.

Хліб печений господинею вдома, вино, мед, горіхи.

На Воловеччині кутю не готували, хоч це і основне блюдо українців.

Риба, смажена в томаті

Склад: 200 г риби (короп, лящ, карась), 10 г борошна, 10 г олії, 100 г томату, сіль, перець, зелень.

Приготування: Обчищену рибу порізати на кусочки, посолити, поперчити, запанірувати у борошні і обсмажити. Тоді залити соусом і прогріти протягом 5 хвилин. Подавати на стіл, оздобивши посіченою зеленню петрушки.

Пиріжки з капустою

Склад:

Приготування: Взявши тісто, приготоване, як сказано вище, ставляють в череп'яній посудині в духовку кислу капусту. Скоро вона помякшає, покласти олії, пересмаженої з цибулею, в такій мірі, щоб капуста була досить жирною, і досить багато цибулі. Додать варених, дрібно посіченних, грибів, перцю соли. Виробивши, пиріжки садовлють у піч.

Пиріжки з грибами

Склад:

Приготування: Одварюють свіжі чи сухі гриби, січуть, додають підсмаженого масла з цибулею, кладуть 2 ложки сметани, соли, тертої булки, все підтушковують. З цієї начинки і тіста виробляють пиріжки.

Голубці під грибним соусом

Склад: Середня головка капусти (І,5 кг), 50 г сушених грибів, склянка рису, 100 г вершкового масла, 100 г маргарину, 2—3 цибулини, мелений перець, сіль. Соус: 2 склянки грибного відвару, 3/4 склянки сметани, чайна ложка борошна, сіль.

Приготування: Гриби помийте в холодній воді і зваріть у трьох склянках води. Обсмажте в маргарині дрібно нарізану цибулю. Коли цибуля почне рум'янитися, додайте посічені гриби, запарений рис, посоліть і поперчіть. Виріжте з головки капусти качан так, щоб не розсипалися листки, покладіть її у каструлю з окропом і варіть на слабкому вогні до напівготовності. Розберіть головку на окремі листки. Якщо всередині листки виявляться твердими, вкиньте їх ще раз в окріп і закип'ятіть. Коли листки охолонуть, зріжте з них прожилки. На кожен листок (великі поділіть навпіл) накладіть начинку, загорніть з обох боків і легко скрутіть у рулетик. Голубці складіть у каструлю, дно якої вистеліть капустяними листками, посоліть, залийте окропом на чверть каструлі і варіть півтори—дві години на слабкому вогні (найкраще в духовці).Ну а соус, зазвичай, повинен бути пісним.

Пироги з капустою

Склад: Для тіста: 3 склянки борошна, 1 яйце, 0,5 ложечки солі, 0,75 склянки води. Начинка: 1 кг капусти свіжої або 900 г квашеної, 2 столові ложки олії, 1 столова ложка цукру, 2 цибулини, півтори столові ложки томату-пюре, пів кореня петрушки, сіль, перець. Для поливання: 2 столові ложки олії, 1 цибулина.

Приготування: Дрібно пошатковану свіжу капусту або віджату квашену стушкувати до готовності, додавши половину (за нормою) жиру, томат-пюре, воду або бульйон. Покласти подрібнені й підсмажені на олії ріпчасту цибулю, моркву й петрушку, додати сіль, цукор, перець, все змішати й знову підсмажити. З підготовленого тіста й начинки сформувати вареники і зварити у підсоленій воді. Подавати на стіл, поливши олією, змішаною з підсмаженою цибулею.

Узвар

Склад: Фрукти сушені – 125 г, цукор – 75 г, мед – 50 г. Вихід – 1 літр.

Приготування: Узяти сушених груш, яблук, вишень, слив, родзинки, фиг, і ріжків. Облить і налить вареною водою. Накрити покришкою і поставить у піч до ранку. Уранці вийнять з печі, налить меду і поставить у холодне місце. Коли треба – подавать.

Коментар: Сушені фрукти перебрати, великі розрізати, долі промити тричі теплою водою і варити (при закритій кришці) до готовності. Узвар заправити цукром і медом довести до кипіння і охолодити. Подавати з пирогами.

Раніше, у меню Святвечора. обов’язковим блюдом був відварений і заправлений олією біб.

В інших областях України набір з 12 страв зовсім інший. Традиційними стравами на Святвечір є кутя, борщ з грибами та чорносливом, вареники, голубці з пшоном, зрази, заливна риба, січеники з гороху, налисники, фаршировані бурячки, шулики з медом, різдвяні зірочки та узвар.

В інших країнах свої традиції. Та й Різдво у них в Європі відзначають по-своєму за іншим календарем, 25-го грудня, на два тижні раніше, ніж у нас.

В Бельгії традиційними стравами вважаються протертий суп з лобстера, начинена каштанами індичка, смажені свиняча і кров’яна ковбаски.

Традиційними блюдами вважаються також смажена чи фарширована індичка (в Англії), смажений (у Шотландії) чи копчений (в Ірландії та Уельсі) гусак. А ще у жителів Британських островів на Різдво була на столі особлива каша - "плум поррідж", зварена на м’ясному бульйоні. У неї додавали хлібні крихти, ізюм, мигдаль, чорнослив, мед і подавали її дуже гарячою.

Традиційна їжа французів на Різдво - кров’яні ковбаси, смажений гусак чи індичка, запечена свиняча голова, бобові, горіхи, каштани. Основний французький (у тому числі різдвяний) делікатес - гусяча печінка.

В Італії у святвечір на столі повинно бути сім страв, серед них макарони із сардинками в соусі з волоських горіхів, стави з тріски, устриць і інших дарунків моря, а також "морські фрукти" - різні молюски впереміш із традиційними спагетті. У різдвяну вечерю за традицією їдять освяченого гусака.

Різдвяна вечеря по-німецьки - це смажений гусак і пиріг з горіхами, марципанами та родзинками.

В Австрії за різдвяною вечерею їдять національний суп-локшину, а на друге - запеченого з кмином коропа. У меню новорічної вечері входить заливне порося. Відповідно до звичаю, треба на обід їсти свинину (на щастя), хрін (на здоров’я) і зелений горошок (щоб гроші водилися).

У народів Скандинавії ввечері їдять різдвяний окіст, кашу, рибу та особливий хліб з олією. Прикраса різдвяного столу - варений шпигований язик і смажена свиняча голова. На вечерю - смажений гусак з яблуками і сливами, смажена свинина, тушкована картопля.

В зимові свята у фінів на столі звичайно юшка зі свинини, яловичини і кров’яної ковбаси, варена в´ялена тріска з картоплею, ячмінна або рисова каша на молоці, запечена бруква і неодмінно - запечене з розтопленим свинячим жиром картопляне пюре.

В Швейцарії на будь-якому святковому столі - традиційний лосось і за спеціальним рецептом приготовлена печеня.

Скільки народів – стільки і страв. Вони можуть бути всілякі, але обов’язково повинна бути центральне - гусак, індичка, качка, курка, риба. Це - символ єдності всіх тих, що зібралися за святковим столом. Найголовніше: Різдво – це сімейне свято, на різдвяну вечерю не запрошують чужих. Хай вони приходять на Новий рік.

Оскільки на нашій землі живуть люди різних релігійних переконань, різдвяні свята в нас тривають 2 тижні. 25 грудня Різдво Христове святкують українські католики, а 7 січня - православні і греко-католики. Але незважаючи на різні дати, навіть різні трактування, Різдво - свято, яке поєднує наші родини за святковим столом.

Христос рождається!

Святкування Дня молоді у Воловці

Радісне свято для юні Воловеччини, яка була головною дійовою особою, відбулося 28 червня у гірському селищі Воловець. Для молоді лунали слова привітань від голови райдержадміністрації Михайла Івановича Ребляна, голови районної ради Мирослава Васильовича Щербея, селищного голови Михайла Михайловича Яремчука. Керівники владних структур вручили кращим фахівцям грамоти від районної ради і райдержадміністрації.

Силами молодих аматорів мистецтва Центру позашкільної роботи та дитячої творчості, Верхньоворітської ЗОШ І-ІІІ ст.. районного Будинку культури підготовлено чудову концертну програму, яка складалася з двох відділень.

Прихильники і шанувальники пісні спробували свої таланти в конкурсі «Караоке», вміло організованому працівниками культури.

Для любителів спортивних змагань відбулися турніри з футболу, шашок, шахмат, а для любителів повеселитися і позмагатися в ерудиції, спритності, танцях – розважальні ігри та конкурси.

Численних гостей свята гостинно пригощали кафе під відкритим небом, пропонуючи смачні страви закарпатської, української та венгерської кухні.

Урочисте, радісне свято зібрало на стадіоні, де проходило масове дійство, представників різник поколінь.

Реклама, оголошення

Шановні волівчани!
Тут може бути ваша реклама чи оголошення. Пишіть нам на e-mail : cevolovets@blogspot.com

Volovets, Transcarpathian Region, Ukraine