Гомбовці |
З підготовленої сиркової маси роблять кульки діаметром 4-5 см і варять в підсоленій воді під кришкою , поки вони не піднімуться на поверхню .
Поки гомбовці варяться , окремо підсмажують в жиру сухарі до золотистого кольору і додають до них вершкове масло та цукор .
Зварені гомбовці вибирають шумів у друшляк , щоб стекла вода , перекладають у підігрітий таріль , зверху посипають підсмаженими з маслом сухарями і поливають нехолодною сметаною.Подають горячими по 3 шт. на порцію .
Продукти : сир 131 г , крупа манна 40 г , яйце 1/2 шт. , цукор-пісок 17 г , сухарі паніровочні 13 г , масло вершкове 27 г , сметана 40 г .
Голубці по-закарпатськи
З головок обчищеної капусти вирізають качани так, щоб листки не розсипалися. Капусту кладуть у каструлю з підсоленим кип'ятком і варять на слабому вогні кілька хвилин, потім воду сціджують. Коли головка охолоне, з неї відокремлюють листя і з кожного зрізують товсті прожилки.
З свинини нарізають тоненьки шматки, відбивають солять і посипають чорний меленим перцем. На лист капусти кладуть відбите м'ясо, підсмажену в смальцю цибулю і загортають рулетиком.
Дно каструлі вистелюють листям капусти, укладають голубці, прикривають капустою, заливають підсоленим кип'ятком і варять на слабому вогні до готовності.
Окремо готують соус з сметаною, добре змішаною з пшеничним борошном, томатом-пюре, вілвареними і дрібно насіченими грибами та грибним відваром. Цим соусом заливають голубці, ставлять у гарячу духовку на 30-40 хв. для тушкування.
Готові голубці подають гарячими з соусом, в якому вони тушкувалися.
Продукти на 1 порцію: капуста білоголовкова 220 г, свинина 130 г, смалець 15 г, сметана 100 г, борошно 5 г, томат-пюре 10 г, гриби сушені 5 г, грибний відвар 15 г, сіль 4 г.
Рокот-кромплі
Картоплини відварюють у шкірці в підсоленій воді до готовності, охолоджують, потім обчищають, ріжуть кружальцями.
На змащений сиром лист з високами бортами або у змащений сотейник кладуть шарами нарізані кружальцями картоплю, потім яйця, потім ковбасу, солять і посипають чорним і червоним меленим перцем.У такій послідовності і наступні шари. Верхнім шаром повинна бути картопля, яку заливають розтопленим смальцем та сметаною, кладуть у розігріту духовку і запікають до готовності, щоб картопля зверху стала румяною.
Продукти на 1 порцію: картопля 190 г, яйце 1 шт., ковбаса напівкопчена 30 г, смалець 25 г, сметан 30 г, сіль 3 г, перець чорний 0,05 г, перець червоний 0,05 г.