Рецепти закарпатської кухні

Солонина печена

Найчастіше готують, відпочиваючи на природі, працюючи в полі чи в лісі або випасаючи худобу.
Для цього потрібно шматок копченої чи соленої солонини — сала (100-150 г на порцію) та хліб.
Розкладують вогнище з сухого гілля та дров (крім хвойних). Із сирої палички ліщини чи іншого дерева роблять рожен і настромлюють на нього солонину. Хліб нарізують скибками і кладуть на чистий папір. Коли дрова перегорять і не димітимуть, рожен із салом кладуть на підпору й постійно повертають солонину, щоб із неї витікали краплі жиру. Цим жиром змащують скибки хліба, присолюють і їдять гарячим разом із розрізаною на шматки смаженою солониною. Овочевими додатками можуть послужити цибуля, редиска, редька, огірки та помідори, а напоєм - столове вино або свіжа джерельна вода.

Печені кромплі

Відбирають картоплини середньої величини з гладкою поверхнею.
Коли дрова у вогнищі перегорять, його розсувають, на гаряче вугілля кладуть картоплю, пригортають і печуть до півготовності. Потім пригорнуте розкривають і обпалюють кожну картоплину на вугіллі або біля гарячих залишків дров так, аби шкірка на ній трохи обгоріла. Коли картопля спечеться, її вибирають і обшкрібають або ж перекладають у мішок чи в кошик і трясуть, аби обсипалася чорна шкірка, а сама картопля стала жовтою. Тим часом шматок сала, бажано копченого, настромлюють на рожен і печуть. Готову картоплю кладуть на чисте полотно чи папір, розрізують навпіл і присолюють. Краплями жиру з печеного сала змащують кожну половинку, накладають зверху трохи бринзи і знову з'єднують. їдять шкробанці гарячими, закусуючи цибулею або редискою чи редькою. Найліпшим напоєм до такої картоплі є столове вино або свіжа джерельна вода.

http://www.kolyba.org.ua/

Святкування Дня молоді у Воловці

Радісне свято для юні Воловеччини, яка була головною дійовою особою, відбулося 28 червня у гірському селищі Воловець. Для молоді лунали слова привітань від голови райдержадміністрації Михайла Івановича Ребляна, голови районної ради Мирослава Васильовича Щербея, селищного голови Михайла Михайловича Яремчука. Керівники владних структур вручили кращим фахівцям грамоти від районної ради і райдержадміністрації.

Силами молодих аматорів мистецтва Центру позашкільної роботи та дитячої творчості, Верхньоворітської ЗОШ І-ІІІ ст.. районного Будинку культури підготовлено чудову концертну програму, яка складалася з двох відділень.

Прихильники і шанувальники пісні спробували свої таланти в конкурсі «Караоке», вміло організованому працівниками культури.

Для любителів спортивних змагань відбулися турніри з футболу, шашок, шахмат, а для любителів повеселитися і позмагатися в ерудиції, спритності, танцях – розважальні ігри та конкурси.

Численних гостей свята гостинно пригощали кафе під відкритим небом, пропонуючи смачні страви закарпатської, української та венгерської кухні.

Урочисте, радісне свято зібрало на стадіоні, де проходило масове дійство, представників різник поколінь.

Реклама, оголошення

Шановні волівчани!
Тут може бути ваша реклама чи оголошення. Пишіть нам на e-mail : cevolovets@blogspot.com

Volovets, Transcarpathian Region, Ukraine