Стручки свіжого м'ясистого солодкого перцю начищають, видаляють серцевину разом з насіннями й нарізають широкими смужками. Якщо попадеться гіркий перець, зрізують, і внутрішні прожилки й ошпарюють. Свіжі помідори обчищають від плодоніжок, промивають і нарізають четвертинками. Лук чистять, розріжуть уздовж на половинки й нарізають півкільцями.
У каструлю з розігрітим смальцем або підсмаженим нарізаним дрібним кубиками копченим салом, додають нарізаний лук і підрум'янюють до світло - коричневого кольору, вкладуть ледве -ледве червоного меленого солодкого перцю й швидко розмішують.
Відразу після цей лук поєднують із нарізаним солодким перцем і тушують у плині 5-10 хвилин на сильному вогні. Потім додають нарізані помідори, солять і тушують на середньому вогні до готовності. Наприкінці тушкования додають сирі яйця, перемішують до рівномірного розміщення компонентів у масі й загустения яєць.
Лечо можна готовити без яєць, з ковбасою. У такому випадку під час тушкования овочів додають обчищену від шкірки й нарізану соломкою напівкопчену ковбасу.
Витрати продуктів на одну порцію: перець солодкий свіжий 154 гр., помідори свіжі 168 гр., лук 143 гр., смалець або сало копчене 30гр., яйце 1 шт., або ковбаса напівкопчена 31 гр., сіль 3 гр., перець червоний мелений 0,03 гр.
Лечо без яйця й ковбаси використають як приправу або як овочевий напівфабрикат для готування інших блюд.